2017 En Världsomsegling Under Havet

2017 En Världsomsegling Under Havet

Visades från 04/05 2017 till 07/05 2017 på Umeå Folkets Hus - Idun

Det är inte många som vet det, men Jules Verne och Hans Christian Andersen var bästa kompisar. Jo det är sant! Även om Hans var lite äldre än Jules så hindrade de inte en blommande vänskap. Lite som Obi Wan och Luke liksom, fast mindre laser och mer skrivande. Kallar du mig lögnare? Tackar som bjuder! Ja, det kanske inte är helt rätt, men de var faktiskt kompisar ett tag! Sen hamnade de i bråk. De var bästa kompisar och hjälpte ofta varandra att skriva. De arbetade tillsammans på ett jätteverk, ett mästerligt magnum opus. Denna berättelse var den ultimata havstematiska sagan, men intrig, kärlek, mystik och allt däremellan, ”Den lilla sjöjungfruns världsomsegling under havet”. Europa höll andan inför releasen av vad som skulle bli den största litterära bomben sedan ”Sagan om Bomben”.

Men så en dag så råkade Jules skicka en bajs-emoji till Hans, helt av misstag! Han skulle skicka en like-tumme men en ung August Strindberg hade ställt om like-knappen så det blev en bajs-emoji. Blir ni förvånade? Jag trodde det var allmän fakta att Jules Verne var barnvakt åt Strindberg? I alla fall, en bajs-emoji senare var konflikten ett faktum mellan Hans och Jules. De var så sura på varandra att de vägrade släppa berättelsen som de arbetat på tillsammans. Förlaget vädjade om en kompromiss. Under arga blickar och en kopp kaffe satte sig författarna med förlaget för att försöka dela upp storyn i två helt egna delar. Som litterära slaktare styckade de mästerverket i två separata berättelser. Jules tog hand om Nautilusbiten och Hans tog hand om sjöjungfrubiten. Det blev ju bra va.

Men vi vet något som inte ni vet. Originalberättelsen fanns kvar och vi i manus kom över en kopia. Vi har tagit lite konstnärlig frihet och försökt komma på en ny titel… Hursomhavet. Vi kan därför med stor glädje presentera detta akvatiska epos, denna blöta biblioteksvältarbit, 2017 års umespex:

”En världsomsegling under havet

Mycket nöje!

Hej! Vi vill samla lite information om hur du använder hemsidan för att kunna förbättra den, går det bra? JaNej
509