2016 Amelia Earhart

2016 Amelia Earhart

Visades från
05/05 2016
till
08/05 2016

Umeå Folkets Hus - Idun

Året är 1937. Folk flyger runt i flygplan som om det vore nyårsfirande. Om flygplan är raketer. Som inte exploderar. Och om raketerna gick att kontrollera.

Äsch. Folk flyger som galningar i varje fall. Köp det bara.

Tio år tidigare flög Charles Lindbergh som första person ensam över Atlantis! Eller vänta… Atlanten.

Han flög ensam över Atlanten. Ett år senare, alltså 1928, genomförde två senapsluktande herrar samma resa i en Fokker (hähä…) F.VII, tillsammans med vår historias hjälte – Amelia Earhart – i bakluckan.

Amelia som hatade att vara bakluckepilot borstade av sig senapsdoften och upprepade 1932 samma resa. Denna gång ensam, i en Fakker V. Nej planet hette inte så. Skärp er. Men hon var första kvinna att flyga över Atlanten. Det är sant.

När Amelia landade på Irland tog hon en trampbåt till Skottland och passade på att bli den första kvinnan att dräpa Loch Ness-odjuret. Jo det är sant. Har du sett Loch Ness-odjuret sen 1932? Trodde väl inte det. Storsjöodjuret blev förkrossat och svor att hämnas sin vän och lacrossekamrat. Lacrosse är den mest populära sporten i sjöodjursvärlden än till denna dag. Men så tänkte Amelia, vad mer är det som folk inte gjort? Ätit smör ur burken (man hade smör i burkar på den här tiden) under en loop. Check. Reciterat Fröding i en hang-glider? Check. Men så tänkte hon: ”flyga jorden runt, det har ingen gjort förut. Jag ska flyga jorden runt!”

Det ni nu ska få bevittna är historien Amelia Earhart och vad som hände efter hon beslutat sig för att flyga ensam, jorden runt. Hiya!

Hej! Vi vill samla lite information om hur du använder hemsidan för att kunna förbättra den, går det bra? JaNej
477