2012 Ragnarök

2012 Ragnarök

Visades från
25/04 2012
till
29/04 2012

Sagateatern

I begynnelsen fanns blott intet. Eller snarare ett stort gap, vid namn Ginnungagap. Halvfräsch tandhygien. Med tanke på storlek och bristen på orimligt gigantiska tandläkare på den tiden.

Ur gapet uppstod först Muspelheim, eldens värld. Därefter följde Nifelheim som var köldens värld. Sedan följde ett smutsigt utvecklingsförlopp al dente. Eldjättar, isjättar och mycket annat tokigt på en gång och överallt. Bland annat föddes en mansgestalt vid namn Ymer.

Men för att göra en invecklad historia kortare (dock fortfarande rätt invecklad) så föddes i detta virrvarr bröderna Oden, Vile och Ve också. Deras mor var Bestla, dotter till en jätte. Och deras far Bor var son till Bure som föddes genom att bli framslickad ur rimfroststenar av en ko som hette Audhumbla. Vi får hoppas förlossningen gick bra och utan komplikationer.

Oden och hans bröder som ansågs vara gudar, vilket man gjorde på den här tiden om man härstammade från stenslickande kor, var lite svåra killar. Så de dödade Ymer. Varför? Jo för att de var konstnärligt lagda och ville skapa något. Kanske rentav gamla umespexare. Så de gjorde en värld av hans kropp. De hade mycket material för Ymer var en stor kille. 10.000.000 kg kärlek baby!

När bröderna piffat och donat så hade de skapat en värld. Jorden, haven och bergen. I skapelsen passade de också på att göra de första människorna, Ask och Embla. De skulle bo på jorden. Även kallad Midgård. Kom ni ihåg i stycke tre när jag sa att jag skulle göra en lång historia kort. De var bara ljug så ni skulle fortsätta läsa, hi hi hi. Har ju knappt börjat.

Världsträdet som uppstod i skapelsen hette Yggdrasil. Gudarna bosatte sig på takvåningen med bäst utsikt. Deras rike hette Asgård. Där kunde de skåda ut över den värld de skapat, ryggdunka och bro-fista varandra som sig bör. Alltså på ett bra sätt.

Allfadern över världen blev Oden. Han styrde klokt och vist och var vördad och respekterad av sin asagudshär. Men med tanke på hur komplicerad världen var att skapa så uppstod självklart element av ondska. Försök själv göra moln av en jättestor hjärna liksom. Raketforskning kan i detta undantagsfall faktiskt slänga sig i väggen.

Gudar och människor levde för det mesta i harmoni men jättarna och trollen var inte lika nöjda med sin tillvaro. På vissa platser i Yggdrasil frodades tyvärr ondskan, bland annat hos Hel som blivit gudinna över dödsriket och hos jättarna i Jotunheim. Ryktet gick om att en dag skulle en fruktansvärd sista och blodig strid mellan gudar och jättar ske. Den skulle vara så fasligt förskräcklig att den skulle innebära världens undergång. Var detta en sanning eller ett mytomspunnet rykte? Umespexarna har tagit reda på sanningen med hjälp av spåkulor, svartmagi och tidsmaskiner och presenterar härmed stolt historien om vad som egentligen hände.

Varsågoda! Vi ger er RAGNARÖK!