1999 1492

1999 1492

Visades från
25/03 1999
till
28/03 1999

Sagateatern

Spexet året innan detta orsakade en del rabalder tack vare sin öppet anti-spanska inställning, så för att undvika iberiska sanktioner skildrade vi detta år i ”1492” européernas upptäckt av Amerika (och framförallt Inkarikets förtjusta upptäckt av Europa). Något som visade sig vara en långt sjukare historia än någon dittills anat. De guldhungriga spanjorerna, med Columbus, Pizarro och drottning Isabella i spetsen, såg inte faran som hotade i de teknologiskt, imperialistiskt och (enligt vissa) utseendemässigt överlägsna inkorna. Utan taxfree-sprit, men med höga ambitioner och med stridslysta anländer de till Amerika. Men vilket land kommer egentligen att invadera vilket? Varför dricker blekansiktena rengöringsmedel? Och varför saknade inkaindianerna hostmedicin?

Den enda smolken i inkabägaren var de lika rabiat skäggiga som ineffektiva aztekiska revolutionärerna, samt en irriterande smuggling av potatis, som hotade skala av värdet på chipsvalutan. På grund av en något överdriven soldyrkan höll allt på att sluta som ett blodigare pyramidspel för spanjorerna, men i slutändan visade det sig vara förkylt för de latinska conquistadorerna. Vilket för en gångs skull faktiskt var bra.

Något som av vissa uppfattades som mindre bra var längden på spexet, som vägde in på 4,5 timmar med paus. Träsmak i stjärten var bara förnamnet, och varken för eller senare (?) har spexet mätt denna avsevärda längd.